utorok 22. októbra 2013

Je ne regrette rien alebo la reportáž z Normandie

Bol raz jeden kufor. Teda vlastne dva kufre. A tie kufre uzmysleli si, že sa na svojich kolečkách vydajú spoznávať jeden krásny sveta kraj. A že nebudú potrebovať ani auto a po prílete do krajiny si svoju trasu zmapujú tamojšími vlakmi a autobusmi. Bola to cesta dobrodružná, náročná, nádherná i namáhavá. Milé kufre precestovali spolu za pár dní úctyhodných 800km a na konci už boli takí znavení, že po prílete domov jeden z nich (ten nežnejší;-) uľahol do postele ako Šípková Ruženka. No o tom tento príbeh nie je. Je o tom, čo čierny a biely kufor na svojich cestách-necestách zažili, spoznali, ochutnali a zistili. A odfotili;-).


Ach, tak malebne môže čakanie na autobus vyzerať snáď len vo Francúzsku... A kam sa kufre spolu odviezli?


Priamo z okna hotelu sledovať lode, ktoré celé dlhé dni i noci tak trošku smutne pluli z UK do FR a späť. Prejsť sa večer po drevenom móle až k majáku. Prikyvovať v autobuse starému pánovi, ktorý vám niečo nadšene priateľsky vysvetľuje a nakoniec dáva svoju vizitku (z neznámeho francúzskeho dôvodu;-). Zdravím vás, monsieur professeur!


Lenže nielen milými zážitkami s milými ľuďmi (ktorých na svojich cestách po tejto krajine stretávame) je kufor sýty, musí aj papať. Patisérie a čokolatérie - ach, tým by človek aj dušu upísal. A ešte keď tak krásne vyzerajú. A voňajú!


Na rybacom trhu či v poissonérii už je to s vôňami o niečo horšie;-). Ale keď čierny kufor ide s bielym do patisérie, ide potom biely s čiernym do poissonérie. Taký je zákon prírody. A cestovania. A lásky. ;-) Vypýtame si od milého uja obchodníka dvanásť ústric, jeden citrón a z dreveného regálu vyťahujeme fľašku bieleho. Merci a Au revoir! A môžeme ísť. Že kam?

No predsa na pláž. Niekto zaplávať si v La Manche, niekto písať pohľadnice:-). Fúka a je trošku chladno, ale atmosféra je jedinečná a úžasná. A to predsa zahreje viac než šál či rukavice. Aspoň kufor to tvrdí... A tak mu musíme veriť.


No pol slova či pohľad sa nedal veriť tejto čajke. Mojej čajke. Nepohla sa odo mňa na meter, no tvárila sa, že tam vôbec nie je. A že ju moje farebné pohľadnice s hrochmi, korytnačkami a zajačikmi nezaujímajú. A možno naozaj nie. Možno sa len chcela nechať vyfotiť:-).To som jej splnila viac než rada. Fotenie týchto plážových fešákov jednoducho milujem. A mohla by som ich fotiť celý deň. Len keď mi začnú krúžiť nad hlavou a dohovárať sa medzi sebou, balím pohľadnice aj foťák a nenápadne sa presúvam o kus ďalej;-). A tak bolo písanie pohľadníc o čosi dramatickejšie. (Ak vôbec niečo také, ako dramatické písanie pohľadníc existuje...) 

 A tu - pravý dôkaz toho, že fotiť čajky môžem od rána až do večera. Ich odraz v mokrom piesku, zapadajúce slnko, dvojica rybárov, ktorých čajka pod rúškom tmy pozoruje z bezpečnej vzdialenosti... bola som tou krásou omámená a očarená, isto mi rozumiete.

A pochopíte aj to, že si milé kufre občas potrebovali aj odpočinúť. Uvariť čaj, zahryznúť do najlepšej chrumkavej la bagety, nabrať energiu z cukru a vitamíny z citrónu, ochutnať francúzsky syr...

...zložiť hlavu na veľkej, starodávnej posteli v izbe v štýle Hercule Poirota, kde na krásnom prehoze môžete ležať a listovať v starých knihách a nájsť v nich napríklad fotku nápojového lístka z Orient Expresu. Úžasné! Celý Hotel Detective, izba, knihy, okenice, tapety na stenách, tajná kúpeľňa, ktorú sme skoro nenašli:-), starý diván aj písací stôl so zlatým kľúčikom, staré točité schodisko, silueta Sherlocka Holmesa namaľovaná dole v hale, vôňa podkrovnej izby a atmosféra taká útulná, akoby ste neboli v hoteli, ale u niekoho na návšteve. ♥

No a hneď vedľa toho najúžasnejšieho hotela - stála la pharmacie. Lekáreň s dverami otvorenými dokorán, cez ktoré som už pri letmom pohľade zbadala stojan so zeleným logom NUXE... Netrvalo dlho a zopár drobností už stálo na starožitnom zrkadle v "mojej" dočasnej kúpeľni so starožitným vypínačom. ...už som vám hovorila, že ten hotel milujem?;-)

 A to, že milujem farebné loďky, plachetnice a prístavy? Odrazy lodiek na hladine a predstavovanie si, ktorá akému "námorníkovi" asi patrí a kam na nej ráno vypluje... Ak je nejaké mesto zároveň prístavom a ja uvidím jeho "parkujúce" loďky, môže si byť isté, že si okamžite získa moje (romantické;-) srdce.

No nemusí mať ani prístav. Stačí útes. Mon dieu! ♥ Nekonečné Alabastrové pobrežie bolo bránou do rozprávky. Étretatu. Malebného mestečka s domami so šedými strechami, v ktorom časť svojho detstva strávil Guy de Maupassant a jednu zo skál prirovnal k slonovi, ktorý svoj chobot ponára do vody:-). To nevymyslíš. To napísal sám život. Teda vlastne pán Maupassant...


A čo ešte by asi človek nevymyslel, to je kocúr spiaci vo výklade. Obchodu so sladkosťami. ;-)

A dvojfarebné kamene z pláže.

 A múry domu "zdobené" strešnou krytinou a mintové okenice. A tie oblaky!

 A tie kostoly! A výhľady. Západy slnka. Ovce a kravy pasúce sa na každom kroku. More, obloha, vzduch, ľudia, gofri s nutelou, škeble s hranolkami, žoviálni čašníci, krásne budovy, železničné stanice, prístavy, útesy...

...a nejaké tie malé nákupy;-).

Ach to všetko! Ani sa to do jedného článku nepomestí. Ale ak zavriete oči, predstavíte si vôňu čerstvého pečiva, spev čajok, morský vánok, chuť kávy, staré, kamenné uličky, malé obchodíky a vášnivo diskutujúcich Francúzov - budete razom tam, akoby vás tam jedna z tých čajok sama na svojich krídlach preniesla...

♥‿♥


20 komentárov:

  1. Vďaka za krásne zasnívanie sa! Krása, nádhera, nemám slov :)
    Nikavero

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je milé, ďakujem Nikavero!:) A ak si sa vďaka článku aspoň na chvíľočku zasnívala, svoj účel splnil:-).

      Odstrániť
  2. nadherny post. co vsetko si si kupila od Nuxe?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem moc!:) Od Nuxe mi na poličke stojí medový balzám na pery v kelímku (a má príjemnú grepovo-citrusovo-medovú vôňu:) a jedna cestovná sada v priesvitnej taštičke, ktorá ukrývala micelárnu vodu, denný krém, maličký suchý olej, voňavý čistiaci/sprchovací gél a krém na ruky:-).

      Odstrániť
  3. V tomhle hotelu jsem taky byla, dokonalé pokoje a atmosféra všude kolem:-))) Máš nádherné fotky, úplně mě to zavalilo vzpomínkami na Francii. Což není na podzimní mlžné ráno vůbec špatný program...;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hello An!:) Tak to je perfektné! Ten istý hotel? Wau! Teda také niečo som nečakala ani náhodou, že tu stretnem niekoho, koho som mohla vlastne teoreticky stretnúť v Hoteli Detective:-), aspoň mi niekto dosvedčí, že si tú úžasnú atmosféru nevymýšľam! ...dosvedčíš, že?;-) Som rada, ak ťa moje fotky preniesli do Francie♥, a ďakujem ti za komentár, naozaj ma potešil:-).

      Odstrániť
  4. Ďakujem za tento krásny post, za priblíženie krajiny prostredníctvom takých nádherných a zaujímavých fotiek :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja ďakujem za tento krásny odkaz Veronika:), dúfam, že z tých fotiek bolo dostatočne cítiť vôňu toho chrumkavého pečiva a počuť šum mora;-).

      Odstrániť
  5. No toto?! Prečo mám pocit, že by si môj kufor s týmto Čiernym a touto Bielou rozumel?! :)
    Vďaka za virtuálnu jesennú dovolenku, všetko to vidím, cítim, počujem- ďobajúce čajky, vietor vo vlasoch, syr v bruchu a arómy na trhu. Inak, podarenejšie pohľadnice som hádam ešte asi ani nevidela.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ó áno, súhlasím! S rozumejúcimi si kuframi:), aj s pohľadnicami:). Hneď som sa do nich buchla. A aj tej čajke sa páčili... Mala som jej jednu nechať... Napríklad tú s korytnačkami. Alebo by som jej ju ešte mohla poslať...

      madmoiselle
      Čajka Drzá
      Kamenná pláž
      Francúzsko

      odosielateľ: čajky-milujúca blogerka, Slovensko.
      prioritne.

      Odstrániť
  6. Krásné fotky! Muselo tam být nádherně, ve Francii jsem ještě nebyla, ale Normandii si určitě v budoucnu nenechám ujít :)
    Pobavila mě ta kočička :D


    http://anesagill.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá dostala aj mňa!:D Hneď by som si to s ňou na chvíľu vymenila. Vyhrievať sa na slnku a všade naokolo mať sladkosti na dosah. Len by ma pri tom nesmeli fotiť;-). Ďakujem Aneska, naozaj tam bolo prekrásne, odporúčam:-).

      Odstrániť
  7. Odpovede
    1. Ivi, díky moc! Ten útes si naozaj zaslúži obdiv, úplne ma očaril! :-)

      Odstrániť
  8. Je rozhodnuto (tedy v mém srdci určitě) - příští dovolená (prosím, ať je už pozítří) se bude odehrávat v Normandii, v Detektivním hotelu a po boku té nejkrásnější cestovatelky na světě (všechno vím) ;-). Jeden kufr puntíkatý, druhý polepený nálepkami, jedny vlásky krátké a šik, druhé dlouhé rozcuchané a obě srdce tak velké, že pojmou všechna dobrodružství na světě. Já se tak těším...protože to, co jsem právě viděla na fotkách (tady i v e-mailu), mě pořádně rozdivočelo...a s divokou Vivi se dá udělat jen jedna jediná věc (a už jsme zase tam, kde jsem byli na začátku) - vzít ji do Normandie. ;-)
    S láskou Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vivi!:D Ty ma chceš rozosmievať až do rána? (Alebo až kým nepojdeme do tej Normandie;-). Neexistuje dobrodružnejší a primisímový la plán! A mám pocit, že do pozajtra už ani nevydržím;-). Ešteže v kufri stále mám pár nevybalených vecí (vedela som, prečo nevybalujem:). Divokosť v srdci, vietor v krátkych i dlhých vlasoch;) a dva kufre plné... prekvapení:-). Je rozhodnuto!♥

      Odstrániť
  9. Toľko krásny v jednom článku,wow!:) Fotka pri západe slnka je neskutočná,vážne sa podarila :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Lizzy, a keby si vedela, koľko fotiek z večerných prechádzok som nafotila... každú minútu sa mi zdali obloha a dianie na pláži krajšie a krajšie;-). Ani som nevedela, ktorú sem na ukážku vybrať... Ale nakoniec to bolo jednoduché - vybrala som proste tú najobľúbenejšiu:-). A tak je príjemné vidieť, že sa páči ešte niekomu ďalšiemu;-), ďakujem!

      Odstrániť
  10. Ach, to je nádhera! Jako z jiného světa skoro :-) Ten hotel je prostě úžasný. A všechno. A jedna věc, která mě u Tvých fotek napadla už dříve - Ty musíš být profesionální fotografka, to jinak není možné :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hihi, moja zlatá Janička:), byť profesionálnou fotografkou by bolo úžasné a páčilo by sa mi to moc a moc:-). Celá moja kariéra by ale touto dovolenkou asi padla - sprevádzala ju totiž jedna fotografická katastrofa za druhou:D. Ale psst, keby sa niekto pýtal, všetkých 900 fotiek mi vyšlo tip-top, ok? Díky! ;-))

      Odstrániť

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...