utorok 15. januára 2013

Vlasy olejom rozmaznané

Aké typické! Oleja viac v kúpeľni než v kuchyni. Veď nečudo, v kúpeľni je olej predsa oveľa dôležitejší, nevyhnutnejší, užitočnejší i obľúbenejší:) A ako sa s ním dá čarovať! A o čo je to zábavnejšie než varenie. A ešte aj zdravšie. No samé výhody a plusy. ...ako tak počítam, do šťastnej trinástky mi chýba jedna fľaštička... žeby bolo načase porozhliadnuť sa po nejakom ďalšom zázraku? Hold, koruna krásy nie je za korunu, takže mám ospravedlnenie... Nie, nie, zastavte ma, obľúbených, voňavých i účinných produktov mám až-až, a aj keby som pozvala všetky susedy na olejovú vlasovú seansu, neminieme ani slabú polovicu. Takže, štartujeme revíziu úctyhodných zásob, ich účinkov, vôní, ušľachtilých vlastností a iných cností. Sama som zvedavá, kam sa na konci dostaneme. Tieto čarovné fľaštičky si totiž žijú svojím vlastným životom, a priebežne sa každá z nich hlási o slovo a život na výslní na olejovom nebi.


ŠTART: Štartovacia pozícia patrí, prirodzene, prírode. Čo je prírodné, to si svoje miesto u mňa určite nájde. Dajte do niečoho bylinky, prírodné zložky, ovocie alebo orechy, na obal nakreslite kvety alebo pre mňa-za mňa aj snehové vločky (veď aj tie sú z prírody) a môžeme robiť nové miesto na poličke. Preto nikoho neprekvapia títo traja borci. Kokosák, olivák a rakytník. 100% natural, 100% bio a virgin a cool. Vlastne presne títo traja potmehúdi sú tí kuchynskí pomocníci, ktorí by mali pendlovať na trase kuchyňa-kúpeľňa. No vysmážať na kokosovom oleji, tomu som zatiaľ neprepadla, a kto už niekedy ochutnal rakytníkový olej, pochopí, že šalát si ním tiež kaziť nehodlám (teda, keby som jedávala šaláty). 

foto: štartérka Mylipu, 100%-né oleje kokosový, olivový a rakytníkový (o ňom viac kuk sem)

Kokosový olej - tento voňavý miláčik od Purity Vision k nám prišiel z DM drogérie. Dali sme mu "domáce oblečenie" a začali používať a milovať. Stojac na poličke má tuhú konzistenciu, no pod prstami krásne taje a na vlasy sa už aplikuje ľahko ako ktorýkoľvek iný olej. Je vlastne ultramastný, ale aj ultravoňavý a výživný. Ak ho chcem použiť cez deň na už umyté vlasy, stačí ho naozaj malinká kvapka rozotretá v dlaniach. Ak mám ale rozšafnú náladu, poriadne do kokoska načriem a doprajem vlasom kokosové vianoce. Nechám pôsobiť aspoň hodinku, no pokojne vo vrkoči aj celú noc. Vďaka nemu mám celú noc voňavé sny a na druhý deň po umytí jemné a vyživené vlasy.

Olivový olej - asi okrem omamnej vône má všetky dobré vlastnosti a mastnosti toho kokosového. Vlastne ich aj rovnako používam - kvapku do končekov alebo "väčšiu kvapku" na noc. Ten z kuchynskej fľaše som si však preliala do prázdnej fľaštičky od krému, aby sa mi ľahko dávkoval, skladoval, i oko potešil.

Rakytníkový olej - tento malý, nevoňavý, oranžový zázrak asi dokáže všetko, len nie voňať mi. A chutiť, lebo i to je zdravé. Je to skrátka všestranný pomocník, no ja som ho pasovala za rytiera vlasovej pokožky a zahájila skúmanie účinkov jeho aplikácie v spojitosti s jemnou masážou vlasovej pokožky v boji za posilnenie vlasových korienkov, vlasov, ich rastu a proti ich vypadávaniu. Uf, ťažká to veta, ale uvedomme si, že máme čo dočinenia s olejom ťažkého kalibru.


1. MÉTA: Tu stretávame ďalšie vzácne prírodné oleje v žltých farbách a pekných baleniach:)

foto: veľký Orofluido a malý Orofluidko od Revlonu a medzi nimi Oil Miracle od Schwarzkopf

Orofluido - Nemali, nemali ho nazývať tekutým zlatom a baliť ho do tej krásnej sklenenej fľašky, dať mu jemnú, sladkú, no neobyvklú a nepoznanú vanilkovú vôňu (veď len pozrite na tú pyramídu vôní), obsiahnuť v ňom arganový, ľanový a šáchorový olej, opriasť ho legendami o berberských ženách z Maroka, Egypťanoch či Féničanoch. Teraz si ho budem musieť kupovať už navždy, lebo je to láska, ako sa na lásku k zlatu patrí. Maličké množstvo do končekov či dĺžok vlasov ich prevonia, zjemní, zvláčni a rozveselí. Budú hebké na dotyk a vďaka možnosti kúpiť si aj jeho minibalenie v 5ml (tiež sklenenej) fľaštičke ho môžete mať stále pri sebe a pribaliť do každej taštičky, kabelky či kufra. No nie je to dokonalý spoločník?

Oil Miracle - tento ľahký, o niečo tekutejší a zdá sa mi, že i mastnejší olej na jemné vlasy z rady BC Bonacure od Schwarzkopf je síce tiež zlatavý a voňavý (obsahuje marhuľový olej), svojho veľkého súpera v tejto kategórii však neprekoná. Aplikovať postupne, po kvapkách, aby sa vlasy príliš nepremastili a efekt nebol zbytočne opačný.


2. ZÁKRUTA: Na ceste ďalej stretávame oleje a prípravky od značek Oriflame a Avon. Ako obstáli v tvrdej a početnej konkurencii?

foto: zázvorový olej Swedish Spa Oriflame, Anti-frizz serum Avon, Split-end serum
na suché končeky od Oriflame a intenzívna vlasová kúra v kapsulkách, tiež Oriflame

Swedish Spa - tento hrejivý Beauty Wonder Oil s vôňou zázvoru od Oriflame je viacúčelovým zjemňujúcim, vyživujúcim i masážnym olejom, a použiť ho nemusíte len na suché končeky. Rovnako ako oleje z kuchynskej poličky vašim vlasom rád potichúčky a voňavo pomôže počas noci.

Anti-frizz serum - vôňa tohto séra proti krepovitosti vlasov od Avonu mi učarovala už pred rokmi, a ja asi už len z nostalgie opatrujem túto fľaštičku s ešte pár kvapkami produktu. Tú vôňu vám opísať neviem, je to vôňa vysokej školy, internátu, priateľstva a objavenia tohto olejčeka na spolužiačkinej poličke:) Ach, tie spomienky... Na jeho účinky si spomínam už len matne, no milovali sme ho každopádne.

Split-end serum - keď sa táto žltá sklenená fľaštička objavila v ponuke Oriflame, myslela som, že nájdem náhradu za vyššie spomínaný Avon. O podobnosti vône však nemohlo byť ani reči, a keďže účinky mi tiež nejako extra neučarovali, tento olej je pre mňa len kúskom do počtu.

Treatment Capsules - omladzujúce olejové kasulky proti starnutiu vlasov sú pomerne mastné, a myslím, že určené taktisto na nočnú regeneráciu. Ide o intenzívnu vlasovú kúru s keratínom a komplexom ProVita, ktorej účinky možno skúmať asi až po vypotrebovaní viacerých kapsúl (odporúčané je použiť 1 kapsulku za týždeň). Olej nijako špeciálne nevonia ani nesmrdí, a mojím obľúbencom sa zatiaľ nestal.


CIEĽ: Už sme ani nedúfali, že dobehneme až sem. Malá, unavená Mylipu nás svojou vlajočkou rázne zastavuje a dáva na známosť, že je čas oddýchnuť si a vyhlásiť víťazov a porazených. Tak poporiadku...

foto: hodvábni bratia Biosilk Silk Therapy a CHI Silk Infusion z rodu Farouk

Biosilk - prírodný hodváb so zvláštnou vôňou čerstvo naondulovaných vlasov starej paničky na úrovni, ktorý medzi prstami ľahúčko kĺže, no nezanecháva vlasy mastné a zaťažené. Ide o regeneračnú výživu a vaše vlasy krásne hydratuje a obnovuje. Kým som používala iba oleje, čaro hodvábu mi bolo ukryté. Som však rada, že som ho spoznala a stalo sa mojím verným pomocníkom. Pred použitím protřepat, nemíchat.

CHI - malý, diskutovaný CHI a tá jeho kontroverzná parfemácia. Viete čo? Čím viac sa o nej píše, tým viac mi vonia. Prišlo mi ľúto tohto môjho malého chudáčika, ako sa do neho každý obúva, a on sa pritom tak veľmi snaží. Pomáhať, vyživovať, posilňovať, chrániť pred teplom, ľahšie tvarovať a hlavne zbytočne nezaťažovať, až sa stal mojim najväčším obľúbencom. Ak ho aj použijem viac, vďaka tomu, že nejde o olej, ale o hodváb, vlasy mi nezamastí a svoju prácu si odvedie naozaj statočne.


Takže, ste zvedaví, kto sú tí veľkí víťazi dnešného maratónu?

Kategória Olej z kuchyne: kokosák
Kategória Olej od kaderníka: Orofluido
Kategória Hodváb: CHI


HOWGH a AMEN.


10 komentárov:

  1. Dokonalý post, Dandelijon:-)
    Na vlasy už jsem použila kokosák, olivák i rakytník. Rakytník byl asi nejlepší, nejméně mastný a dobře se vymýval. Ale je fakt, že nevoní a nechutná:-)
    Ale slyšela jsem, že nejvýživnější na vlasy je maska z ricinového oleje. Ale ten se vymývá fest!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jejo, ja asi odpadnem! :) Ďakujem Luci, za návštevu, komentár, aj dobrú radu!:) Vidím, že obe sme už okúsili starostlivé pohladenie nežného olejového tria Kokosák-Olivák-Rakytník;)
    Nech žije ricín a všetky smiešne či veselé názvy čohokoľvek!:)
    Lx

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na Orofluidu jsem závislá, doporučuji ještě arganový olej od Framesi a MONOI DE TAHITI (Tiaré)

      Odstrániť
    2. Milá Erika, ďakujem za ďalšie tipy (najmä ak sú voňavé..;)
      o Monoi de Tahiti som veru čítala aj u Vivi(vintageblog), musím vyskúšať, hovorila som, že mi ešte nejaká tá fľaštička chýba;)
      Dobrú noc s olejom vo vlasoch! Lx

      Odstrániť
  3. Orolfluido je kolik ml prosím? díky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľký Orofluido má krásnych 100ml, vydrží celú večnosť :)
      Ja som kupovala tu http://www.rajprezeny.sk/sk/161-orofluido-cena-8432225023618.html, no bohužiaľ, tam už majú toto balenie s troma 5ml mini-fľaštičkami vypredané:( Ale verím, že v ČR by sa dalo zohnať:) Prajem pekný deň!:)
      Lx

      Odstrániť
  4. ten od oriflame chcem vyskúšať :)
    budem rada keď navštíviš môj blog petra-book.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Peťka, ďakujem za návštevu aj za pozvanie:) a namiesto olejíčka od Oriflame by som odporúčila skôr olej kokosový (napr. ten z DM - nie je drahý, ale zato - stojí za to:-)).

      Odstrániť
  5. super článok! :) musím si aj ja zadovážiť nejaké oleje, hlavne argánový

    lucilotka.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Luc!:) Veru, na arganový si tiež brúsim zuby...;-)

      Odstrániť

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...