štvrtok 23. apríla 2015

F O T O T I P Y

S fotením je to ako s každým iným koníčkom. Časť z toho je vášeň, časť radosť, časť zábava... a časť tvrdá drina.;-) Určite to poznáte. Neposlúcha foťák, neposlúcha svetlo, nespolupracujú fotené objekty. V takých chvíľach robím jedno: foťák odkladám (síce až po stopäťdesiatom pokuse a konečnom uvedomení si, že dnes to fakt nepôjde) a čakám na lepšie fotorozpoloženie.

Radiť niekomu "ako fotiť" je ťažké (a trúfalé), lebo - kto má na to patent, že? Ale rada vám napíšem čosi o tom, ako to vidím/robím/fotím ja (nie že by to boli nejaké univerzálne pravidlá a múdrosti, keďže je to celé skôr intuitívna záležitosť, ale tak - snáď to nebude úplne zbytočný článok.;-) Nebudem sa tváriť, že fotiť (mojím) malým digitálným kompaktom a zrkadlovkou pre mňa nie je rozdiel. Je. A hlavne preto, že rada fotím "na manuál". Všetko si nastaviť, prispôsobiť, priostriť, rozostriť, prisvetliť/pritmaviť s ohľadom na množstvo denného svetla... Je to asi náročnejšie, ale aj zábavnejšie (a výsledok sa mi páči viac než s automatikou). A tu už je takých 5 najhlavnejších bodov či faktorov, ktoré sa snažím do fotiek tak nejak zakomponovať:


S V E T L O
No jasnačka, čo iného.;-) Robí s fotkami zázraky. Ja svoju milovanú kozmetiku fotím takmer výlučne na bielom kozmetickom stolíku umiestnenom pri okne. A nechávam na ňu dopadať len denné svetlo (s ktorým je to občas lepšie, občas horšie). Keď je horšie, vyťahujem žalúzie, otváram okno, točím s foteným objektom tak, aby do neho dopadlo svetla čo najviac (a v čo najideálnejšom uhle). Niekedy neraňajkujem alebo neobedujem, lebo veď - to svetlo tu nebude večne!;-) Treba ho stihnúť a zachytiť. Inokedy celé fotenie presúvam do kuchyne na opačnej strane bytu, lebo tam je zasa svetlo trochu iné, mäkkšie, menej intenzívne (lebo aj priveľa svetla občas škodí), menej "žlté"=slnečné... skrátka - naháňam po byte ideálnu svetelnosť.;-)
A keď je úplne najhoršie, pomôžem si superjednoduchou Picassou alebo ešte jednoduchším "pravým tlačítkom myši". Aj v obyčajnom prehliadači, ktorý slúži na prezeranie fotiek, sa dá čo-to vylepšiť. Prisvetliť, zväčšiť kontrast, previesť fotku do ČB, ubrať/pridať z farieb... (ja už asi sto rokov používam FastStone Image Viewer 3.2) Stačí pravý klik na foto--klik na Edit--klik na Brightness Contrast Gamma - a som tam. Pridám svetelnosti, pridám kontrastu... a zo zašedlej fotky je belšia, farebnejšia, krajšia. Skúste kuk (a urobiť klik) aj vo vašom prehliadači, isto sa v každom podobná ponuka nájde. A už len taký maličký tip - ak je to u vás so svetelnými podmienkami ťažké po väčšinu času, odporúčam fotiť veci na bielom podklade, na bielom, jednoduchom pozadí, ktoré odrazí viac svetla. Postačí (aj mne už viackrát pomohol) obyčajný biely výkres. Na strakatom, tmavom, vzorovanom podklade v kombinácii so šerom by fotené poklady vynikli ešte menej (a to my predsa nechceme;-).


D E T A I L
Vľavo celok, vpravo detail. Čo poviete? Ja (fotiť) detaily milujem. A myslím si, že vždy sa (nielen na kozmetike) nájde niečo, čo sa oplatí strčiť foťáku rovno pred ňufák a na čo sa oplatí zaostriť/sústrediť. Navyše takéto zaostrenie na jedno konkrétne miesto dodá fotke hĺbku (s rozmazanejším pozadím), ktorú vítam tiež.:-) Nie každá fotka musí byť taká. Ale škoda sa s detailom občas nepohrať. Aby sme dosiahli hĺbku a tretí rozmer, je potrebné fotenú vec umiestniť do priestoru, postaviť ju tesne pred fotoaparát a vytvoriť jej nejaké pozadie (tu by sme s čisto bielym pozadím alebo položením objektu len tak na stôl 3D efekt asi nedosiahli). Niekedy je to s tým foťákom v ruke čistá akrobacia. V ľavej držíte (napr.) očný tieň, nakláňate ho všetkými možnými spôsobmi, aby naň dopadlo to ideálne svetlo, v pravej držíte ťažký foťák, ktorý si nemáte ako podoprieť, a keď urobíte "cvak", foťákom samozrejme pohnete (a keďže nepoužívate ostrenie automatické, ale manuálne, výjde vám z toho asi tak milión rozmazaných fotiek;-). Lenže - netreba to vzdávať, raz sa ten záber podariť musí! (to je ale dobrá rada, čo?;-)


P R Í B E H
Nepovinné.;-) Vľavo bez príbehu, vpravo s už črtajúcim sa. Aký bude? Na začiatku fotenia väčšinou ani len netuším. Často je taký príbeh dielom náhody. Máte chuť na "nebiele pozadie", odfotíte niečo s niečím (čo máte zrovna po ruke/na stole), len tak, lebo to pekne kontrastuje alebo pekne ladí, a možno až potom si uvedomíte, že sa v tých fotkách skrýva nejaký malý príbeh, ktorý, samozrejme, už treba dokončiť textom. Alebo netreba. Všetko je na vás. Nikto nehovorí, že fotka príbeh mať musí. To len ja ich mám tak rada.;-) Také fotenie ma (asi) baví viac. Také písanie ma potom baví viac... Ale ako hovorím: je to nepovinné.;-)


K O M P O Z Í C I A
Povinné.;-) Vľavo trošku "bez", vpravo trošku "s". Pri kompozícii dovolím si byť trošku prísnejšia než pri príbehu či detaile. Môžem?;-) Kompozícia je totiž pre mňa (spolu s pekným svetlom) akýsi základ fotografie. A nemusí to byť kompozícia veľmi štylizovaná. Vonku/v prírode sa vám peknú kompozíciu podarí odfotiť oveľa ľahšie (lebo príroda je skomponovaná proste krásne:-), no s kozmetikou už to také ľahké nie je a trošku ju, podľa mňa, na tom stole najstajlovať treba. Aby to do seba tak nejak zapadalo, aby nič ničomu nezavadzalo, aby celok pôsobil harmonicky a kompaktne. Čo ale neznamená, že všetko musí byť (takéto) "upratané". Aj rozhádzanejšia a dynamickejšia kompozícia môže byť pekná kompozícia. Treba to len vy/skúšať.:-)


A T M O S F É R A

...last but not least...
Zachytiť na fotke atmosféru sa nemusí vždy podariť. Vy ju tam vidíte, ale ostatní nemusia. Nie je to žiadna tragédia (no netvrdím, že nie som rada, ak sa mi tú zamýšľanú atmosféru preniesť podarí:-). A je aj ťažké povedať, čo už je naozaj atmosféra, a čo len fakt vyplývajúci z povahy fotky (veselo pôsobiaca farebná vs. smutne pôsobiaca čiernobiela; klišé, že?;-). Ide skrátka o to, ako má fotka pôsobiť (aby sa vám hodila do toho príbehu). :P Či pridať na kontraste, či do záberu dostať hravé detaily, či odfotiť veci "nedbalo pohodené", alebo naskladané s geometrickou presnosťou (presne tak, atmosféra, myslím si, úzko súvisí s kompozíciou. a svetlom. a detailom. a príbehom. Kam sme sa to dostali??;-) No nič, ide skrátka o to...

nechať fotku za/pôsobiť:
ROMANTICKY alebo NOSTALGICKY

MINIMALISTICKY alebo HRAVO

ŽIARIVO letne alebo POHODOVO letne

SMUTNE alebo DYNAMICKY

KONTRASTNE alebo NEŽNE a mäkko...


Alebo nejako úplne inak. Fotenie je taká hra. S často neistým výsledkom. S hodinami strávenými chytaním svetla, tvorením príbehu, skladaním kompozície, hľadaním detailu, zachytávaním atmosféry... A následným triedením desiatok záberov a vyberaním tých pár "naj" obrázkov (a v najhoršom prípade prefocovaním na druhý deň;-). Ale každá hra je hlavne čo? Zábava!

Takže: bavme sa!:-)


51 komentárov:

  1. Máš nádherné fotky a je vidět, že si s nimi dáš spoustu práce. Já jsem lenoch, navíc nemám foťák, ale jen iPhone, který nefotí zrovna nejlépe. Zrovna dnes mě tak strašně zlobilo světlo, že všechno vyšlo barevně hrozně... Achjo, blogeřina není lehká práce! :D Každopádně musím se sebou začít něco dělat a pořádně se do focení obout! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hani, ja tvoje fotky obdivujem stále neustále! A kliknúť k tebe na instagram, veď to je radosť (pre oko aj chuťové poháriky;-), to sa bez ružových srdiečok nezaobíde.;-) Tak potom si jasný dôkaz toho, že krásna fotka sa dá rozhodne urobiť aj telefónom.:-) Ale máš pravdu, je to bloge(d)řina! :D A to (zlobivé) svetlo - no ani mi ho nespomínaj! :P

      Odstrániť
  2. To je skvelý článok! Na miliardu percent som za z neho niečo naučila a niečo si z neho zobrala. Vedela som, že mojim (aj blogo) fotkám určite niečo chýba, len som poriadne nevedela ako na to - s mojim foťákom ešte nie sme totiž celkom skamrátení - no vďaka tebe to snáď bude už len a len lepšie! Ďakujem ti za to ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Donny, ani nevieš, ani ne-tu-šíš, aká som /na miliardu percent/ rada, že to píšeš!:-) Že snáď aspoň nejaká informejšn by mohla byť užitočná... Tvoj foťák je určite dobrý kamoš a verím, že čím viac času spolu strávite/odfotíte, tým väčší kamoši budete (a on ťa bude viac a viac poslúchať:-). Nemáš vôbec zač! :-**

      Odstrániť
  3. Jeej Dandelijonka, keď si pred nejakým časom spomenula, že bude článok o fotení, veľmi som sa vtedy potešila - tvoje fotky sú vždy nádherne nežné a pútavo rozkošné - že nám teda poodkryješ tajomstvo akými kúzlami tvoríš - každopádne máš dar vdýchnuť i tým najobyčajnejším veciam kus života - a to preto, že ty vidíš v každej drobnosti nový a očarujúci svet - a my s tebou ;).. Krááásny dník ešte prajem! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička zlatá, keby nebolo vás, čo sa na ten svet pozeráte cez môj objektív so mnou, márne by som si tu fotila a svetlo naháňala, vôbec by ma to tak nebavilo!:-) Ale keď viem, že tu nie som sama, júú, to sa stláča spúšť jedna radosť! :P Ďakujem ti za tvoj krásny (pútavo rozkošný!:-) komentár, aj za to, že tu mám takéto milé sveta spolupozorovateľky...♥ ;-) Krásny víkend aj tebee! :-*

      Odstrániť
  4. super článok, máš na blogu vždy krásne fotky, úplne zaujmú hneď :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To mám radosť! Ďakujem za milé slová, milá Cokinelle!:-) ♥

      Odstrániť
  5. Skvelý článok, tie tvoje fotky sú jedna báseň, krásne, veľmi dobre sa na ne pozerá, pôsobia harmonicky. Ja som fotila foťákom, teraz mobilom, lebo môj mobil je momentálne kvalitnejší ako foťák, ktorý mám. Občas aj uvažujem nad kúpou niečoho kvalitnejšieho, vždy ma však odradí fakt, že nie je podstata mať foľák, ale vedieť správne fotiť a kým sa toto poriadne nenaučím, nebudem vedieť fotky pekne aranžovať podľa svojich predstáv tak kúpu zrkadlovky zatiaľ odkladám. Neviem síce do kedy, brat už ju má a je to vecička krásna a tie fotky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je, myslím si, dobrý prístup.:-) Určite netreba hneď investovať do zrkadlovky, ja s ňou fotím možno tak rok, predtým som si vystačila aj s tým malým kompaktom.:-) So zrkadlovkou ma to teraz baví samozrejme viac / práve kvôli tomu manuálnemu režimu, ale je fakt, že to "aranžmá" zrkadlovka za fotografa neurobí, len trošku vizuálnemu výsledku pomôže.:-) Ale tú zrkadlovku od brata si určite požičaj;-) a vyskúšaj, ako sa ti s ňou fotí. A uvidíš, či by ťa to s ňou bavilo (alebo si povieš: zlatý môj telefón!:-))
      Ďakujem veľmi pekne za priazeň aj za krásnu pochvalu! A ak moje fotky pôsobia harmonicky (jéé!), nemôžem si priať viac...♥ :-) Ďakujem!

      Odstrániť
  6. Úžasný článek !! Tvoje fotky zkrátka miluju, takže jsem si ho přečetla s chutí. :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A moje fotky zasa milujú takéto komentáre!:D Ďakujem Romčii, si zlatá!:-) Krásny víkend (a dobré svetlo!) nám prajem! :P ♥

      Odstrániť
  7. Ďakujem za krásny článok s ešte krajšími fotkami :) Zrkadlovku nemám, svetlo tiež nie a pekné svetlé zákutia tiež nie, farby nespolupracujú :D Ale veď ja sa raz presťahujem a verím, že sa hneď bude fotiť príjemnejšie :) Každopádne musím na fotení i tak viac popracovať. Lebo u nás keď je výnimočne trochu svetla, len hystericky fotím všetko čo potrebujem a teda nejak mi v tom strese fantázia zväčša moc nepracuje :D No kým sa všetko naučím, viem, že u teba sa vždy môžem pokochať očarujúcimi fotkami :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Barbi, tak to chce... vybúrať do steny ďalšie okno!:D Alebo kúpiť lightbox... (aj keď ja sama sa mu bránim a radšej chytám denné svetlo kade-tade). No že v strese nefunguje fantázia, o tom mi hovor.:D A je fakt, že keď má človek vyfotiť v krátkej vzácnej chvíli veci do viacerých článkov, fúú, to je riadna makačka. Ja zvládnem v jednom dni nafotiť tak max dva články (no, skôr jeden;-). Ale zas - tých záberov, čo pri tom urobím! By vystačilo aj na desať.:D
      Niet vôbec zač, Barbi, rada by som pomohla viac... ale keď by nepomohlo ani to biele výkresové pozadie, vyťahovanie žalúzií, otváranie a búranie okien;-), zosvetľovanie v počítači... tak možno nejaké to pomocné svetielko by bolo fajn.:-) Ale teraz po zime prichádza /dúfam/ už konečne "svetlá sezóna", tak to fotenie bude hneď veselšie.:-) Cvak cvak!;-) A ďakujem!:-*

      Odstrániť
  8. Krásne si to popísala a vysvetlila... na fotenie treba mať aj talent a ty ho rozhodne máš :-) :-*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka, zlato, a ty máš rozhodne talent na to ma potešiť.;-) Ďakujem tááákto moc! ♥ ;-)

      Odstrániť
    2. Aspoň na niečo mám talent ;-)

      Odstrániť
  9. Skvělý článek ;) Úplně jsi mě navnadila na to, abych si s fotkami víc hrála, jenže já jsem lenoch, který k tomu dost bojuje s časem a světlem, často fotky dělám jako něco v letu a spěchu, občas táhnu věci sebou do práce a fotím to v rychlosti o pause, když je aspoň normální světlo, na hraní pak nemám ani pomyšlení.
    Jistě by šlo na tom zapracovat, obětovat víc volného času.... ale asi nemám tu potřebnou trpělivost a jiné věci mě lákají víc a tak mi nezbývá, než se chodit kochat krásnými fotkami k Tobě ;) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Iwii, ja na hranie (s fotkami) navnadzujem (=existuje také slovo?;-) rada! Tak som rada, ak to tak aj vypálilo.:-) Brať si veci do práce a fotiť cez prestávky je teda obdivuhodné, si dobrá! Klobúk dole, to je jasné, že v práci veľká chuť na hranie nebýva...;-) Ale zas - keď ráno odchádzaš do roboty s plnou taškou kozmetiky (prípadne niečo dokúpiš cestou;-), to sa tam hneď ide ľahšie, nie?:D
      Ja tiež často namiesto fotenia /aj keď viem, že by som "mala"/ robím radšej niečo iné (a potom to tu tak s frekvenciou článkov vyzerá...:D Ale nikomu to nepovedzme.;-) Iwi, prídi kedykoľvek! :-*

      Odstrániť
  10. Moc pěkný článek, pokusím si z něj odnést co nejvíce a vyzkoušet různé tipy!;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi, paráda! Dúfam, že budú užitočné:-), ďakujem!:-))

      Odstrániť
  11. Tvoje fotky su proste topka!! tlieskam, ako ich dokazes vycibrit do dokonalosti :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sjú(zii), ja som sa nechcela pod týmto článkom červenaať!;-) No ale, nič iné mi tuším nezostáva... :P Ďakujem moc! Kiežby som ale mala vo fotoalbumoch aj také krásne portrétové a outfitové fotky ako má - nechcem menovať - ty.;-) :-*

      Odstrániť
  12. úžasné fotky a děkuju za super tip na program! už ho mám stažený :)
    Once Upon a Time

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jéj, Kati, super!:-) Niet zač, ja sa v tých(to) programoch moc nevyznám, tento mám v počítači a som s ním spoko, tak dúfam aj ty budeš!:-) Ja keď si prezerám fotky na nejakom inom/cudzom compe, úplne ma tie iné programy rozčuľujú.:D Určite je to aj o zvyku (a určite existuje milión lepších programov), ale s týmto si celkom vystačím, Brightness/Contrast je maximum môjho fotoúpravového umenia.:D

      Odstrániť
  13. To je tak pěkně napsané a ještě líp odfocené...Za těmi fotkami musí být hory a doly práce. A já to oceňuju. Je to pastva pro oko...Ale hlavní je ta radost, kterou Ti to dělá. A ta jde vidět na sto honů;) Tak ať je té radosti ještě spousta spousta a nikdy nekončí...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Júú, takže je to fakticky vidieť až do lesa?!:-) Tak to je paráda najparádnejšia, mám radosť, ak ide z fotiek radosť!:-) Ďakujem veľmi pekne za ocenenie a do lesa móc pozdravujem!♥ Viem, že aj tam sú hory-doly práce (ale že ju tam tiež robia s chuťou... a láskou;-).

      Odstrániť
  14. Spojenie tvojich fotiek, tvojho slova a tvojej kozmetiky je návykové! ♥ Máš jednoznačne najkrajšie fotky zo všetkých blogov, ktoré som kedy sledovala!! Tvoja (ne)tajná obdivovateľka ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nech mi teraz niekto povie, kto má milšiu (ne)tajnú obdivovateľku než ja!;-) Kes, ty si zlato, ďakujem z celého ♥ za také krásne (ne)tajné uznanie! (to si asi budem musieť odfotiť...) :D ;-) Ďakujéém! To by si neverila, ako sa vie čierny foťák červenať... :P :-**

      Odstrániť
  15. pekny članok tiež sa snažim hlavne o to svetlo, aj ked podkladu bieleho veľa nemam, a pri najhoršom potom zosvetlim sfarebnim niekde v upravach:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Romanka!:-) Veru, svetlo je taký základ a pomocník, ktorý s fotkami robí divy. A na ten biely podklad naozaj stačí veeliký (A2) výkres, ja mám pár vždy v zásobe pre "stav núdze".;-) Jeden položím na stôl, druhý (ak treba) opriem/postavím do pozadia napríklad o knižky, a hneď je improvizované fotoštúdio na svete. Teda na stole.;-)

      Odstrániť
  16. Zlatinko, to len ty vieš takúto "praktickú" tému podať hravo, veselo s nadhľadom a porozumením. A inšpirovať nás. Ja sa s fotením ešte stále trápim, ale snažim sa fungovať na manuál. Je to rozhodne zábavnejšie ako automatika, avšak stojí to kopu prekladania objektov, hľadania svetla, štelovania, prefocovania… Taktiež upreňostňujem biely podklad, ale takých plôch mám dosť málo. Vlastne len jeden stôl, slabšie osvetlený :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bejby, my sme tuším fotodvojičky!:D Prekladanie, presúvanie, štelkovanie, prefocovanie (uff, to je najhoršie!), lovenie svetla a k tomu manuálny režim - no ako cez kopirák.;-) Takže nech nás len naši milí páni foťáci pekne poslúchajú, nech máme viac času a energie na to hranie (a menej na to rozčuľovanie:D - lebo bez toho sa to občas, aspoň u mňa, tiež nezaobíde;-). Ďakujem Lenik!♥ Pekný (foto)víkend!:-))

      Odstrániť
  17. Tvé fotky naprosto miluji, takže moc díky za tento článek, ráda se jím inspiruji a na svých fotkách pořádně zapracuji :)

    Make-up speciál 1.část

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lucik, to ja ďakujem! A ak by si si v článku naozaj našla niečo inšpiratívne, budem len a len rada!:-) ♥

      Odstrániť
  18. Odpovede
    1. Jaj, Kristýnka, kdežee ^.^ (...ale vždy som chcela vlastniť čarovnú paličku s trblietavou hviezdičkou na konci... ;-)) Ďakujem! :-* :o)


      Odstrániť
  19. Ty mas podla mna na fotenie jednoducho talent a tvoje fotky su umelecke diela. Pocas posledneho mesiaca som mala "abstak" :) Tesim sa na nove prispevky. Neplanujes clanok o tienoch Gabriela Salvete a o tej tvojej DIY paletke? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zlatá;-), tiež som mala absťák! Ale nevládala som ten foťák ani do rúk chytiť... tak snáď to rýchlo všetko doženiem, mám sklz v kozmetických pokladoch, ktoré vám chcem ukázať.;-) Jé, tak žeby aj paletku? Píšem na (ten dlhyyy) zoznam! (aj keď ešte ani o tej zbierke rúžov som vám nestihla...;-) Tak hurá do toho... a ďakujem za milé slová! Milé a povzbudivé.♡ :-)

      Odstrániť
  20. super tipy! ukladám si to do záložiek, aby som hneď na to nezabudla a prečítala ešte parkrát :) vďaka!
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uložiť do záložiek? Tak to je česť (a môj článok má hneď väčší pocit užitočnosti:-), budem rada, ak pomôže! A ďakujem za ľúbeznú návštevu!;-)

      Odstrániť
  21. Krásne fotky tvoríš :) Páči sa mi tvoj zmysel pre detail a ako krásne vieš doplniť produkt rôznymi ladiacimi vecičkami :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, ďakujem Alicka! (a zároveň ťa tu vítam:-)) Mám radosť, že sa fotky (a ladiace vecičky:-) páčia! S takou milou odozvou mám vždy chuť hneď ísť niečo odfotiť.:D No ale asi počkám do zajtra, predsalen, prvý bod článku už by som o tejto nočnej hodine asi neSPLNila... :o)

      Odstrániť
  22. Perfektní článek! :) Tolik rad a tipů, určitě je vyzkouším, už dlouho se chci zlepšit ve focení produktů pořád mi to nešlo, teď mi připadá, že díky tvému "návodu" to zvládnu :)
    janetsonrisa.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janet, to mám fakt radosť! Ďakujem a držím palce, nech sa s fotením darí (a nech ťa to baví!:-)

      Odstrániť

Next previous home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...